luni, 17 septembrie 2012

De(-a) ce ne jucam?



Seminar interactiv pentru parinti si copii

Anca Munteanu

anca.munteanu@psihanaliza-de-familie.com

 
Care sunt primele 3 jocuri care va vin in minte? Ganditi-va putin la ele. Le-ati jucat cand erati mici?
Sa ne gandim putin la ce au ”folosit” ele. In primul rand au produs placere ca orice joaca. In plus, in functie de joc, v-au ajutat sa aveti rabdare, sa va asteptati randul, sa exprimati ceva, v-au dezvoltat abilitatile motorii, indemanarea, limbajul, viteza, precizia, capacitatea de a coopera cu ceilalti, de a va apara, de a lua initiativa…

Care a fost jucaria preferata? Cum era ea? Care este povestea ei? Cum a ajuns sa fie cea mai iubita?
Cand mergem in vizita la un copil, ii cumparam jucarii, propriului nostru copil ii cumparam jucarii, cand ne deschidem o gradinita sau un loc de joaca, cumparam jucarii. Ele sunt de multe feluri si adesea nu stim ce ar fi mai potrivit. Sa ne gandim putin la ce jucarii ne vin in minte si sa vedem care sunt caracteristicile lor, ce ne atrage la ele si …la ce sunt bune!

Ce jucarii i-ati cumparat copilului vostru? De ce acestea si nu altele? Ce v-a atras, ce ati urmarit? O parte din parinti sunt ei insisi foarte atrasi de jucarii si se joaca cu placere cu ele in acelasi timp cu copilul. Fie ca sunt papusi si accesoriile lor, fie ca sunt trenulete, jocuri de constructie, de stiinta sau de indemnare, jucariile pot fi utilizate la orice varsta atunci cand petrecem timp cu copiii.

Cu cine va jucati cand erati mici? Cu parintii, fratii, bunicii, vecinii, prietenii, colegii? Cum era acel ”impreuna”? Va intelegeati, va certati, era o mare concurenta, cine castiga, cum era cand pierdeati?
Vorbim astfel despre relatia cu cei cu care ne jucam. Unul dintre scopurile jocului este socializarea si dobandirea abilitatilor sociale. Ele vor fi folosite in toate grupurile din care vom face parte ulterior.

Ce jucarie v-ati dorit foarte mult? Ati primit-o? Ce isi doreste copilul vostru? Dorinta, bucuria, satisfactia, dezamagirea, pierderea, supararea, uimirea, furia si multe altele se exprima si ele in relatie cu jucariile. Fie prin lacrimi, suspine, tipete sau cuvinte, zambete, batai din palme sau niste ochisori mari si mirati!
Copilul este mic si traieste intr-o lume mica. La inceput, taramul lui este interiorul mamei, apoi bratele ei, patutul, caruciorul, tarcul, un colt al camerei, casa, curtea, locul de joaca cu leagane si nisip, gradinita…In lumea lui mica intra rand pe rand chipuri, sunete, zambete, lumini, atingeri,  mirosuri, gusturi, texturi, temperaturi, apa, vant, si obiecte pe care le atinge, apuca, arunca, priveste, pe care le baga in gura, le miroase, le mototoleste, se imbraca cu ele, le rupe, care ii sunt date, ii sunt luate, cu care nu are voie, unele periculoase, altele interzise, altele neplacute, altele mult dorite. Uitam adesea ca cei mici nu stiu care sunt jucarii si care ne-jucarii si se intampla sa ne suparam sau ne speriem cand ii vedem jucandu-se cu scutecul, cu taieteii  din supa, cu sapunul sau cu telefonul, rujul, medicamentele, banii, apa etc. Le luam, ii certam si ii indemnam sa se joace cu jucariile lor!
Va invitam sa ne gandim si sa vorbim impreuna despre ce este joaca si ce sunt jucariile, cum se formeaza capacitatea de a ne juca, singuri sau cu altii, cu jucarii sau fara, ce invatam jucandu-ne si la ce ne va folosi mai incolo. Va invitam intr-un spatiu in care ne vom juca impreuna.
 
Eveniment: De(-a) ce ne jucam? – Seminar interactiv pentru parinti si copii intre 1-6 ani
Data: Sambata 29 sepetembrie ora 11
Locul de desfasurare: Libraria Adevarul Doamnei
Durata: aproximativ 2 ore
Tema: Interactiunea dintre parinti si copii prin joaca. Prezinta Anca Munteanu, presedinte al Asociatiei Romane de Psihanaliza a Legaturilor de grup si Familie
Parteneri:
·         Asociatia Romana de Psihanaliza a Legaturilor de Grup si Familie "Enrique Pichon Riviere"
·         www.magazinulpiticilor.ro
·         Librariile Adevarul
 
Accesul este gratuit in limita a 20 de familii (parinte si copil) pe baza unei inscrieri prealabile.
 
Contact:

2 comentarii:

  1. Bine v-am găsit!Eu nu prea găsesc idei de jocuri educative,recomandate pentru vârsta 1-2 ani. La ce anume ar trebui să fiu atentă la acestă vârstă din punct bde vedre dezvoltare emoţională?

    RăspundețiȘtergere
  2. Buna ziua,

    Toate jocurile au o parte distractiva si una educativa. La 1-2 ani, copilul se joaca ``cucu-bau``, manipuleaza diferite jucarii, le arunca, le desface, incearca sa le asambleze, incearca sa rasfaiasca carti cu poze, ii plac jucariile care scot sunete si ii place sa apese pe butoane. Este in perioada in care descopera lucrurile, culorile, formele, texturile (aspru, matasos, catifelat), in care mama si persoanele din jur ii ofera cate o denumire pentru fiecare lucru si chiar ii spun despre el (ca e fierbinte, ud, rece, murdar etc).
    Comunicarea este cea care se invata prin jocuri in aceasta perioada.

    RăspundețiȘtergere

Comentarii: